dijous, 6 d’abril de 2017

BACALLÀ QUE SOM QUARESMA!!!!

El bacallà (salat o assecat) va arribar a Catalunya al segle XVII quan les relacions comercials entre Catalunya i el nord d'Europa es varen intensificar.
Per motius cultural i religiosos, tradicionalment els catòlics no poden menjar carn durant els dies que dura la Quaresma, per aquest motiu el bacallà va guanyar pes durant aquest període com a substitut de la carn. Va ser un èxit, per una banda era permès per els catòlics, tenia un baix cost i a més es un dels pocs peixos que permet la seva conservació salant-lo o assecant-lo i per tant podia arribar en bones condicions des del mar del Nord a les cases.

Penseu que en aquella època la conservació en fresc no existia, les tècniques de conservació en fresc no apareixen fins el segle XX, ni els mitjans de transport eren el que son ara, penseu que els peix si no es pot posar en fresc en poques hores fora del mar ja es fa dolent. En aquelles èpoques només podien menjar peix la gent  que vivia prop de la costa, la gent que vivia cap a l'interior el peix no hi arribava en bones condicions.


La Quaresma:Després dels dies de gresca i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma. La Quaresma dura un període de dies ( 7 setmanes) i comença el mateix dia que acaben les fetes de carnestoltes, el Dimecres de Cendre i finalitza el Diumenge de Pasqua (Dia de Rams).

Segons mana la tradició cristiana, durant aquest període s'havia de fer una preparació física i espiritual per encara l'arribada de la Setmana Santa. Començava aleshores un període en que els cristians havien de fer penitencia practicant el dejuni i l'abstinència, no podien menjar carn.

Aquests 40 dies / 7 setmanes de prohibicions, estan representades pel personatges de la Vella Quaresma, una dona vella, arrugada i malcarada, que du un mocador el cap i té 7 cames que representa les 7 setmanes; en una mà i du cistell amb verdures i en l'altre 1 o 2 bacallans. La seva missió era assegurar-se que els mes petits no mengessin carn, per això port el bacallà, per donar-lo a la mainada.

Anàlisi nutricional del bacallà: És peix blanc. Té un 18% de proteïnes d'alta qualitat, és un bon aliment, no té res a e envejar-li en la rep, el llenguado,... Porta molt vitamina B. Té poc greix i pocs carbohidrats, això el fa lleuger i digestiu. Un inconvenient?, que inclús fres és dels peixos que té més sodi, per tant alerta aquelles persones que tenen hipertensió i problemes cardiovasculars.

A niell gastronòmic: És un peix molt versàtil, que admet receptes, una de les més típiques durant la Quaresma és la bacallà amb panses. 
Per Arnau Presas i Santi Costamagna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada