divendres, 31 de març de 2017

VA D'OUS

El consumidor cada cop és més exigent, busca més qualitat, tant en el sistema de producció com en les característiques del producte. Actualment, hi ha més sensibilitat respecte al tracte des animals, destinats del consum o la producció del productes per al consum, i les condicions en què aquests viuen. Arran d'això a França ha sortit una llei que prohibeix els ous amb el numero 3, evitant d'aquesta manera que les gallines visquin en unes condicions molt precàries.

Pel que fa la qualitat organolèptica i nutricional, dels ous procedents de gallines criades a l'aire lliure respecte a les criades en gàbies, hi ha opinions de tota mena, hi ha qui diu que les diferències son insignificants i hi ha qui diu el contrari:

  • Diversos estudis defensen que les qualitats nutricionals dels ous de gallines criades a l'aire lliure i ecològics són superiors als de gàbia i terra.
  • Productors d'ous coincideixen en destacar 2 aspectes positius del sistema de cria ecològics , per una banda manté un respecte pels animals i per l'altre son produccions de circuit curt -des que es pon l'ou fins que arriba al consumidor han passat pocs dies- i els ous són més frescos. 
  • L'especialista en dietètica Montse Alivés:
_Els beneficis nutricionals ¨depenen sobretot del que hagin menjat i del terreny on surten a picotejar

_ Els ous de gallines criades a l'aire lliure també són més rics en proteïnes i aminoàcids i menys en greixos que els que provenen de gallines criades en gàbia.
  • El departament d'Agricultura dels EUA sosté que els ous de les gallines criades lliurament són més nutritius, amb menys colesterol i greixos saturats (els que no convenen), i tenen el doble d'àcids grassos omega-3, el triple de vitamina E i set vegades més de nivells de beta-carotens.
  • Maria del Mar Fdez., directora del Instituto de Estudios del Huevo, afirma que les diferències organolèptiques i nutricionals entre un ou de gallina criada en gàbia o a terra son insignificants.

Qui té raó? Fem servir el sentit comú.


FORMA DE CRIA:
0: Ou ecològic
1: Ou de pagès
2: Ou de gallina criada a terra.
3: Ou de gallina criada en gàbia

Per Sergi Castilla i Haji Jaiteh

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada