dijous, 27 d’octubre de 2016

CASTANYES, PANELLETS I CARBASSES

LA CASTANYADA

La Castanyada és una festa popular de Catalunya que inicialment se celebra el dia de Tots Sants, darrerament s’ha desplaçat la celebració a la vigília d’aquesta diada, el 31 d’octubre. Aquest dia es tradició menjar castanyes i panellets.
Segons el calendari religiós, el dia 1 de novembre se celebrava Tots Sants i el dia 2, el Dia dels Difunts, dies en que el mon dels vius i el dels difunts s’uneixen, el dia 1 els vius visiten els morts i el dia 2 els morts visiten els vius . Son festes tradicionals d’homenatge als morts i de record a les persones estimades que ja no hi son. A la nostra cultura és tradició visitar els cementiris i portar flors als nostres difunts.
Aquesta festa ha canviat molt des dels seus inicis, antigament era més una festa de culte i ara, te un caire mes festiu. Actualment a Catalunya conviuen la tradicional Castanyada amb el Halloween (la nit del 31 d’octubre), que tot i que ens ha arribat d'Amèrica, és una tradició anglosaxona, d’origen celta “All Hallows’Eve” que literalment vol dir “vigília de Tots Sants”. Amb el Halloween ens han arribat nous elements iconogràfics: carbasses, esquelets, bruixes……... Tradició i modernitat conviuen en aquesta diada amb mes o menys detractors i defensors.
Hi ha varies teories per explicar el perquè aquests dies, és tradició menjar castanyes i panellets. Pel que fa a les castanyes, la teoria més estesa es que els campaners feien sonar les campanes de les esglésies sense descans per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels difunts. Com que era una tasca esgotadora, s'enduien castanyes, el fruit més comú en aquesta època de l'any, ben regades amb vi per agafar forces. Pel que fa als orígens dels panellets, es el que està menys clar, hi ha qui parla d'una evolució dels antics àpats funeraris, quan es moria algun familiar es feia un dinar, aquest acte era tot un ritual tant a l’hora de parar la taula com la distribució dels comensals i el tipus de menjar que es servia; i n'hi ha qui els relaciona amb un costum lligat a la benedicció de pans, que es dipositaven com a ofrena a les tombes dels familiars en honor a la memòria i també com a aliment per el viatge al mes enllà, aquests pans haurien estat substituïts amb el temps pels panellets que es conserven millor i així aguantarien millor per el llarg viatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada